8 Ekim 2010 Cuma

Bunak Mıydı Devrimci Mi ?


Rahmetli Derwall'in "Galatasaray'ın olduğu yerde umut hiçbir zaman bitmez."sözününün günün birinde bu kadar kifayetsiz kalacağını hiç düşünmezdim. Ancak biraz etraflıca düşününce ustanın bu sözleri zamanında çim, toprak sahanın yutmuş futbolculara ve o zamanın "ali sami yen" cehenneminin temellerini atan taraftara ithafen söylediğini daha iyi anlıyorum. Eminim o büyük insan dirilse ve taraftarın basiretsizliğini, endüstiriyel futbolun karabasan gibi takıma çöküşünün fotoğrafını görse o sözlerinden dolayı büyük pişmanlık duyardı. Bu gün sahada değil 20 sene 3-4 sene önceki galatasaray bile yok. Hatta tıpkı abilerimizin, büyüklerimizin anlattığı gibi 14 senelik şampiyonluğun gelmediği dönemlerde oynayan "futbol tanımı" sınırları içerisindeki "kötü" futbolculardan eser bile yok. Onlardan kötü oldukları için değil, ruhsuz oldukları için bu durum böyle. Nazmi abi durumu çok güzel özetlemiş son yazısında.

Hocalarının babası vefat ediyor; ancak canla başla mücadele edeceği yerde futbolcular derin bir ruhsuzluk hezeyanı içinde. Ruhsuzluk yaptıkları adam kalli gibi aksi, fatih terim gibi despot olsa bir gerekçeleri olur ama melek gibi adam dışarıdan görülen. Genç bir futbolcusu sakatlanıp hastaneye kaldırıldığında onu gecenin bir köründe ziyaret edecek kadar tevazu sahibi, futbolcularını soyunma odasının kapısında bekleyip teşekkür edecek kadar düşünceli. Mükafat olarak bizimkiler takımı sabote edercesine rezil ve haince bir oyun ortaya koyuyorlar. Bir takımın ya da en basit tabirle lidere bağlı olan bir grubun bir amaç uğruna bu kadar ruhsuzca hareket etmesinin ve eylemde bulunmasının "hainlik" dışında başka bir izahı olamaz. Galatasaray'ın şu anki hali de bundan ibarettir. Dünyanın en elit teknik direktörüne dahi "istemezük" çeken bir futbolcu düzeni galatasaray'da hakimdir ve bu düzenin fenerbahçe karşısında neler yapabileceğini düşündükçe karnıma ağrılar giriyor, canım sıkılıyor.

İşte bu düzen içersinde midemi bulandıran bir örnek: Skibbe'nin kovulduğu kocaelispor maçını bir kere daha anımsayın, yenilen gollerde sabri sarıoğlu'nun o motor takmışçasına koşabilecek kapasiteye sahip sabri sarıoğlu'nun özellikle üçüncü golde nasıl koşmadığını, nasıl masum tabir ile çaresiz kaldığını bir izleyin. Geçen sene Dos Santos'un pas atılmayarak nasıl sindirildiğini, lincoln'ün akbabalara yem edildiğini bir düşünün.. Bu ve diğer emsaller futbolcuya dayalı gücün tartışılmayacak örnekleridir. Takımda gücü ve iktidarı olan bir kaç futbolcu istemediği futbolcuyu postalatacak, hoşlanmadığı teknik direktöre uçak biletini verecek güce sahiptir. Yönetimin seyirci kalmaktan öte bu düzeni destekleyici hamleleri de işin cabası. Tıpkı sezon başında Servet Çetin'in kadro dışı bırakılmaması gibi. Düzenin yıkılmasına dair en ufak bir umudum dahi yok. Değil rijkaard yılların kurdu ununu elemiş, eli maşalı kalli bile bunlara tahamül edemeyip 7-8 hafta kala gemileri yakaraı istifasını verdi ya da kovulma durumuna getirildi.. O bile futbolcuya dayalı olan düzeni yıkmak için aldığı hamlelere destek bulamadı. Necati Ateş'i gönderdi, Sabri Sarıoğlu'nu kadro dışı bıraktı, Şükür'e alternatif olarak Nonda'yı getirdi, Arda'yı şımartmamak adına en iyi maçlarda dahi 60'ıncı dakikadan sonra oyundan aldı.. Şu düzeni yıkmak için çok emek verdi o yüzden kalli'ye bunak diye sallamadan önce lütfen şu yaptıklarını yapmak istediklerini bu günkü fotoğrafı gördükten sonra bir kere daha hatırlayalım.. Kovulmasa belki de galatasaray'ın geleceğini kurtaracaktı şampiyonluk gelmeyecekti belki de ama şu düzen yıkılacaktı, tarihe gömecekti yeniçeriliği !Kapalı kapılar arkasında Hasan Şaş ve Şükür'ün de takımdan uzaklaştırılacağı konuşuyordu ama futbolcu düzeni ve bunu destekleyen yönetim anlayışı yaşlı kurt kalli'yi ezdi ! Çok iyi hatırlıyorum sabri sarıoğlu'nun kadro dışı kaldığı iki üç aylık dönemden sonra çıktığı ilk fenerbahçe maçında "haksızlığa uğradım" minvali açıklamalarını, umarsızlığını, Kalliyi suçlayışını, affedilmesi için yeniçerilerin yaptığı toplantıları, düzenledikleri yemekleri..O yüzden bu düzen değişmeyecektir nice rijkaardlar kurtlara kuşlara parçalandırılacakdır. Ne maçlar sabote edilecektir.. Dediğim gibi maçı düşünmek istemiyorum çünkü bu düzenin varlığı ile beraber maçı düşündükçe facia görüntüleri gözümün önüne geliyor.. Futbolcuya dayalı düzen bu derece kudretini korudukça geleceğe dair hiçbir umudum yok.

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails

Kimsin Sen ?

 
Super Mario Jardel - Template By Blogger Clicks