25 Ocak 2010 Pazartesi

Veda ve Dersimiz Atatürk


Sarızeybek gibi bir şaheser'i çekmiş Can dündar'ın Mustafa rezaletinden sonra beyazperde'de atatürk'ü ve kurtuluş mücadelesini layıkıyla anlatan bir filmin eksikliği ortaya çıkmaya başladı.. Özellikle bu filme nispet yaparcasına daha ciddi ve anlamlı projelerin beyazperdeye aktarılma çabası bu rezaletin belkide tek iyi yönüydü.. Nitekim bu durum 2010'da meyvelerini vermeye başladı..

bu yıl beyazperdeye iki tane atatürk temalı film giriyor.. Biri zülfü livaneli'nin veda'si, diğeri hamdi alkan ve birol güven'in dersimiz atatürk'ü..

Açıkçası dersimiz atatürk'ten fazla bir beklentim yok.. en azından etkileyicilik ve doğallık yönünden böyle söyleyebilirim.. belki bunda veda gibi bir yapım ile benzer tarihlerde vizyona girmesininde etkisi vardır.. artık filmin yapımcılarından mı dersiniz yoksa halit ergenç'e yapılan levent kırcavari aşırı makyajdan mı bilmiyorum ama ciddiyetten daha doğru bir ifade ile doğallık ve etkileyicilikten yoksun bir yapım olacağı izlenimi uyandırdı bende.. Hani atatürk'ü birebir benzetmek için makyaj işinin suyunu çıkartmak o filmi başarılı yapmıyor sanırım bunu idrak edememiş hamdi alkan.. Nitekim rutkay aziz'de ata'ya benzemiyordu ama oyunculuğu ile benzeyip benzememesi hususu hiçbir şekilde göze batmamıştı.. Bu tarz tarihi filmleri ağır makyaj değil oyunculuk ve gerçekçilik kurtarıyor, abartı filmin gerçekçiliğine zarar veriyor... Keşke halit ergençe bu kadar abartı bir makyaj yapılmasaydı..


Birçok tarihi temalı film var sinemalarda.. Hatta avrupada ki bu tarz filmlere de bakabiliriz.. ben açıkçası bu filme benzer abartıyı tarihi filmlerde görmedim.. Ne diyelim ümit ederiz bu yapımdaki turgut özakman faktörü filmi kurtarabilir.. Ama herşeye rağmen genel olarak bakarsak "mustafa" ya karşı atatürk'ün objektif gerçeklere dayanarak anlatılması fikirleri her zaman için destek görmelidir nitekim ilk intiba olarak beğenmesemde bu filme gideceğim...

Veda ise zülfü livaneli yapımı.. Şubat sonunda vizyona giriyor.. Yönetmenin zülfü livaneli olması film konusunda beni heyecanlandırıyor.. Özellikle filmin fragmanından ve setteki görüntülerden anladığımız kadarıyla "balkan savaşı" nın dahi konu alınması senaryonun baya geniş bir yelpazede tutulacağının göstergesi.. eğer yapım ciddi olursa, etkileyici olursa film ne kadar uzun sürerse sürsün izleyici o filmden sıkılmaz.. Söz konusu olan türkiye cumhuriyetinin kurucusu ise o film 3-4 saat sıkılmadan izlenir.. Baya beklentiliyim "veda" filmine dair.. Ümit ederim şu zamanda en çok özlediğimiz yüzyılın dehasının hayatı en iyi şekilde beyazperde'ye yansıtılır... Bu da veda'nın sitesi.. Bu arada zülfü livaneli'ye ait filmin müzikleri muhteşem..


0 yorum:

Related Posts with Thumbnails

Kimsin Sen ?

 
Super Mario Jardel - Template By Blogger Clicks