1 Aralık 2009 Salı

Pes Etmedin Fifa !

Hatırlarım fifa'nın 96 yılında varolduğu günden, futbol konusunda bilgisayardaki tekeli aldıktan sonra makineme yüklediğim bleem ismindeki emulator ile ilk defa winning eleven 4 ile tanışmıştım.. Hatta oyunuda tesadüfi eseri almıştım.. Oturduğum semtte playstation cd'leri satan bir yerde fifa dışında ilk futbol oyununu gözüme kestirmiştim o da winning eleven olmuştu.. Hatırladığım ronaldo soccer gibi bir oyun vardı ama onu bleem çalıştırmamıştı..


Grafikler bilgisayar ortamında emulator'un sunduğu imkanlar sebebiyle kısıtlı, hız yavaş bazende emulatorun ayarsızlığından ötürü çok hızlı olmasına rağmen bu oyun kendini oynatıyordu arkadaş ! Bağlatıyordu.. Hele hele brezilya'nın 98 dünya kupasında giydiği forma, taffarel'in kaleci kazağı ile benzer şekilde yapılması hala aklımda oyundan aldığım zevki katlayan unsurlar olarak.. Tabi bağlayan tek şey bu ince detaylar değildi o zamana kadar robotvari bir oynanışa bürünmüş fifa'ya nazaran çok daha keyifli oynanışı, inanılmaz kontrol özgürlüğü idi pesi keyifli kılanlar.. Hatta lisans sorunu olmasına rağmen.. Aslında kelimelerle anlatılamayacak birşey o keyifli anları anlatabilmek..

Sonrasında tabi bilgisayar yetmez oldu.. Paraya kıyılıp playstation makineleri alındı safi bu oyunu oynamak için.. Sonrasında çıkan iss, pes, winning eleven serileri bu oyuna olan açlığı bir türlü dindiremedi.. Öyle ki saatlerce oynansa bile doyulamıyordu.. Arkadaş ortamlarındaki turnuvalar, oyun içersindeki isimsiz oyuncularla rüya takımı kurma sevdası uykusuz geceleri beraberinde getiriyordu..

Zaman ilerledi tıpkı emulatorlerden evrimleşip bir zamanlar playstation 1 aldırdığı gibi playstation 2 aldırmıştı.. Playstation cafede görünen oyun kendine hasta bırakmış biriktirilen paralarla o makine sırf bu oyun için önce sirkeci doğubanka gidilip sonra televizyonun altına koyuvermiştik güzelim makinemizi.. Yine senelerdir esamesi okunmayan fifa'ya karşı ezici bir üstünlük.. Hatta fifa'nın ne ara çıktığını bile umursatmayacak bir bağımlılık...

Derken playstation 2 kalıplarına sığmadı oyun ve daha fazla grafik ve detay özgürlüğü sunan playstation 3 platformunda kendini buluverdi.. Ancak bu sefer enteresan bir durum vardı yıl 2008'e geldiğinde.. 09 versiyonunda fifa'nın forumlarda büyük bir iddia ile hazırlandığı, bu sefer herşeyin farklı olacağı söyleniyordu.. Derken oyunlar görücüye çıkmaya başladı.. Sahneye ilk olarak 09 fifa çıktı..

Tabi sırf futbol oyunları özellikle de pes için binlerce liraları vermeye hazır olan kullanıcıların kafasını karıştırıyordu bu durum.. Özellikle ciddi oyun incelemelerinin yapıldığı objektif bazı sitelerde fifa'nın pesten üstün çıkması kafa karışıklıklarını ciddi derecede arttırıyordu.. Gel gelelim vakti zamanında bu süreci yaşayan ve safi futbol oyunları özellikle de pes için playstation 3 alan şahsım bütün bunları düşünerek radikal ve riskli bir karar alıp ilk oyun tercihini fifa'dan yana kullanıyordu... Riskliydi çünkü bir oyunun fiyatı 100 tl civarındaydı.. En kötü ve berbat ihtimalde oyunun herşeye rağmen trişka çıkması karşısında hiçte ucuz olmayan bir meblağnın sokağa atılmasıydı..

ancak sonuç, verilen paralar pişmanlığın esamesini oluşturmayacak derecede büyük bir memnuniyetle geri dönüyordu.. oyun içersinde alınan zevk belkide onlarca sene sonra ilk defa bir fifa serisinde bu kadar yüksek düzeydeydi.. Ufak tefek hatalarda çıkan patchler ile düzelince 2009 yılı fifa için bir milat olmuştu seneler sonra.. Neresi anlatılır, hangi kısmın mükemmeliğinden bahsedilir bilmiyorum ama şunu net olarak söyleyebilirim ki fifa seneler sonra "playstation 3" platformunda tabir yerindeyse ölüm uykusundan uyanmış ve kusursuz bir oyun sürmüştü piyasaya..Elbette çok ciddi pes fanatiklerini kapamadı ama işe fanatiklikten ziyade objektif ve önyargısız olarak bakanlar kararlarından ötürü pişman değildi..

Herşeye rağmen en büyük pes fanatiklerinin bile 2009 serisindeki gelişmesini taktir etti fifa'nın playstation 3 platformunda.. ve o fifa 2010'da da durmadı ve şu an oynadığımız kusursuz oyunun zevkini bizlere tattırdı.. Fazla birşey diyemiyorum oyunun güzelliklerinin ne olduğu zaten birçok forumda, oyun sitelerinde yazıyor.. Çok farklı bir şey senelerdir oynadığım pes'i alıp bir denemeyi bile aklıma getirmiyor bu fifa.. çok acayip birşey..

Bu arada 10 serisinde galatasaray'dan bahsetmek gerekirse keşke elano dışındaki futbolculara da özen gösterseydin be fifa diyorum ve tek kırık notumu buradan veriyorum.. Orada da keita'nın oyun tarzının gerçekteki futbol stili ile inanılmaz benzerliği bu kırık notu verirken bile elimi titrettiriyor.. Bu kadar mı benzer oyunu arkadaş ?

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails

Kimsin Sen ?

 
Super Mario Jardel - Template By Blogger Clicks