13 Ekim 2009 Salı

Aslan Franco

Gelmeden önce büyük çoğunluğumuz, en azından leo'nun ispanya performansını takip etmeyen sayısı azımsanmıyacak bir kitle olarak gamlı baykuşluk yaptık.. yılların kalecisiyiz ya en büyük ihtisasımız da halı sahalarda, sokak maçlarında kalecilik yapmak.. fenerbahçe'li çevreninde gazına kapılarak seneler önce bıyığı terlememiş bir kaleciyken yediği 3 tane aşırtma golünden ötürü arjantinliyi sami yen'in kalelerine layık görmedik..

Zaman geçti sezon başladı.. Önce arjantinli antep karşısına çıktı.. Yine gamlı baykuş olduk, hala aklımızdan mazi çıkmadı.. yediği uzaktan golü önde durmasına bağladık.. Haftalar ilerledi, leo(aslan) her geçen gün kaleye daha da ısınmaya, doğru orantılı olarakta muhalif olan herkesi susturmaya başladı.. İnanılmaz kurtarışlar, jeneriklik blonjyonlar, maçın gazına stresine heyecanına kapılmayıp kenardaki ustanın sözünü harfiyen uygulayarak ısrarla topu oyuna eliyle sokması gibi özellikleri beşiktaş maçında tavan yaptı.. Leo bizi mest etmişti gün geçtikçe zirveye doğru çıkan grafiği ile.. Ayrıca de santcis'te sıklıkla karşımıza çıkan olmadık zamanlarda olmadık goller yeme sorunsalı leo'da şu ana kadar hortlamadığını rahatlıkla kabul edebiliriz.. Bunun ismi de istikrardır..Keza almanya'da ki hamburg maçını kurtaran santcis, ali sami yen'de turun almanlara gitmesinin en önemli sebeplerinden biri olmuştu istikrarsızlığı sebebiyle.. Ne olursa olsun galatasaray'ın şu anki yapısına en uygun kaleci belli bir istikrarı olan kalecidir, bir maç 10 beygir gücüyle oynayıp, sonraki maç kova yaşar olan kaleci değil.. Elbette bir kaleciyi bir maçlık hataları ile idam sehpasına götürmek, emek hırsızlığı ile suçlamak yanlış hele hele bu adam italya'nın sayılı kalecilerinden biriyse..ama santcis'in bu tip arızaları sezon içersinde oldukça fazla nüksediyordu.. leo'nun ortalama 10 haftalık performansı ile santcis'in 10 haftalık performansı karşılaştırılırsa dediklerimiz daha net anlaşılır.. En azından olayın istikrar yönü alenen ortada.. hangisi daha istikrarlı ?

Söz hazır karşılaştırmalardan açılmışken son 15 senede galatasaray tarihine ismini altın harflerle yazdırmış iki adamdan bahsetmemekte olmaz.. Tabi biri mondragon, diğeri taffarel.. Leo'yu 10 haftalık bizlere sunduğu kalecilik vasıfları ile değerlendirirsek ikisindende biraz alan ama gerçeği kabul etmek gerekir ki ne mondi ne de tafo olan bir kaleci.. Oyuna topu iyi sokması ile taffarel'i andırıyor ama öyle ya da böyle bu efsane ile karşılaştırmak için 10 haftalık periyot çok erken.. Keza jeneriklik kurtarışları ile de mondi'yi andırıyor.. Ancak tıpkı tafarel'de olduğu gibi kolombiyalı ile de karşılaştırmak için çok erken.. zira bu iki kaleciden biri 4 yıl diğeri 7 yıl aralıksız bu takımın formasını giyerek kendilerini bizlere tanıtmak hatta ezberletmek için yeterli bir süre ülkemizde kaldılar.. Bu efsanelerle karşılaştırmak istikrar dışındaki diğer özelliklerini de net olarak görebilmemiz için leo'nun en az 2 sene kalede olması gerekir.. Ama ilk etapta şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki mondragon'dan sonra oluşan o boşluğu santcis'te dahi gitmeyen güvensizliği ortadan kaldırdı arjantinli..

Önünde defans olmadığı müddet kaleye değil franco gordon banks'i koysan kasımpaşa karşısında bile 5'lik olur.. Nitekim son maçlarda yenilen gollere de bu bağlamda bakacak olursak oyun disiplininden yüzde yüz kopmuş bir defans ve orta saha hattının gerisinde leo'nun yediği gollerde hiçbir hatası yoktu.. Leo iyi bir kalecidir, ispanya'da en uzun süre forma giyen yabancı apoleti ile galatasaray'a gelmiştir, boş değildir.. İstikrarlı olması bunun en büyük kanıtıdır.. ha mondi ya da tafo olur mu ? bekleyeceğiz..

1 yorum:

Schumy dedi ki...

Fazlası da olur, adım gibi eminim. Çok iyi bir kaleci. Umarım takım başarılı olur, onun adı da bu başarının içerisinde yer alır.

Çünkü şu anda takımda Keita' yla beraber en iyi oynayan oyuncu diyebilirim.

Related Posts with Thumbnails

Kimsin Sen ?

 
Super Mario Jardel - Template By Blogger Clicks