28 Mayıs 2009 Perşembe

Boğazları düğümletenler 1 - Tanju Çolak


Tanju'nun top oynadığı, esip gürlediği yıllar çocukluğuma denk gelir.. O yılları hayal meyalde olsa hatırlarım.. Hatta çıplak gözle kalesini fatih terim'in kaleci antrenörü eser'in koruduğu aydınspor'a karşı oynadığı maçı ali sami yen'de izlemiştim.. Bu benim ilk kez tribüne gittiğim maçtı..Tanju'nun golcülüğünden bahsetmeye gerek yok zaten.. Bilen bilir ancak onun sarı kırmızı renklere vedası belkide galatasaray taraftarlarını son yıllarda en çok etkileyen olaydır.. Düşünün altın ayakkabı almış, avrupa gol kralı olmuş futbolcunuz en büyük rakibinize gidiyor yani fenerbahçe'ye.. İşte o dönemleri yaşayanlar çok garip hislere sahip oldular.. Kimi tanju'ya, kimi o sırada başkan olan alp yalman'a kızmıştı 3-5 kuruş uğruna tanju'yu kaçırdı diye.. ama ortada bir gerçek vardı ki o metin aşık'ın ani bir gece yarısı operasyonu ile artık fenerbahçeliydi.. Tabi tanju'nun transfer konusunda bu denli talepkar olması ve alp yalman'ın da bu kadar katı olmasının mevcut sebepleri de vardı.. O dönemler tanju'nun şımarık hareketleri alp yalman gibi etik değerlere önem veren bir adamın altın ayakkabıya'da sahip olsa tanju'dan vazgeçmesinde önemli bir sebep oldu. Bu şımarık hareketler özel hayatındaki düzensizlikler, idmana ruhsatsız tabancası ile gelmesi, rahatına aşırı düşkünlüğü gibi nedenlerdii.. hatta simovic bile seneler sonra verdiği bir röportajda:

Tanju nasıl biriydi?

Gerçekten müthiş bir futbolcuydu tanju. Boşuna altın ayakkabı almadı Avrupa’da. Kötü huyları da yok değildi. Mesela, idmana silahla geliyordu. Bir keresinde F.Bahçe’yi yenmiştik. Tesislerin penceresinden tanju ile havaya epey sıkmıştık. tanju çok rahattı. Silahı ruhsatsız olsa da taşımaktan hiç çekinmezdi.

İşte bütün bunlar alp yalman'ın ne olursa olsun silerim arkadaş etik uğruna anlayışı tanju'yu fenerbahçeli yaptı.. Fenerbahçe'de de galatasaray'da ki günlerini aratmadı.. Bir maçta 6 gol atarak türk futbol tarihinin bir maçta en çok gol atan futbolcusu olarak tarihe geçti fenerbahçe formasıyla.. Sonraki senelerde özel hayatındaki dengesizlikler bu büyük futbolcuyu hapishane'ye kadar götürdü malesef..

Ancak herşeye rağmen tanju her yerde galatasaraylı olduğunu bağıra bağıra söyledi.. fener forması ile sami yen'de çok küfür yemesine karşın bunu mesele yapmadı.. Emekliliğinde sarı kırmızı formasını giyip tribünde galatasaray'ı destekledi.. Hatta o derece ki fenerbahçe'ye geçmesine rağmen 100. yıl maçına davet edildi.. Türk futbolunda çok ender rastlanacak bir emsaldir tanju'nun durumu..

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails

Kimsin Sen ?

 
Super Mario Jardel - Template By Blogger Clicks